Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

Vodelée

Het Centre de plongée profonde René Crepin is een geschikte winterduikplaats om 40 m duiken te halen en diepe proeven af te leggen. Het is een oude marmergroeve gelegen in Vodelée, een klein dorpje tussen Givet en Philippeville, kort bij de Franse grens. Het grijze en rode marmer dat hier ontgonnen werd, wordt Royal, Imperial en Griotte genoemd. De wanden van de groeve zijn dan ook fraai van kleur. Onder water kan je nog mooie stukjes marmer vinden.

Men kan te water gaan langs een wegje dat tot aan het wateroppervlak loopt of vanaf een platform 3 meter boven het wateroppervlak (ideaal om je rolsprong te showen). Onder het platform is er een diepte tussen 3 en 6 m. De steile wanden van de steengroeve dalen loodrecht naar 30 m, met richels op verschillende dieptes. Aan de linkerzijde van de groeve daalt de wand eerder glooiend naar 30 m en is bezaaid met rotsblokken. De maximum diepte bedraagt 36 à 40 m achteraan links in de hoek en in het midden van de put (zie plan).

Fauna: Er zitten wat vis zoals barbeel, karper, baars, zeelt, snoek, forel, stekelbaarsjes, paling en steur. Ook rivierkreeftjes en eendemossels komen we er tegen.

Bezienswaardigheden: Twee wrakken, gelegen op een diepte van 10 en 30 m. Verder zijn er nog een vliegtuig, een fiets, een mannequin, een caisson, een horizontale en verticale silo, een telefoon en zelfs een uil.

Routebeschrijving:

  • Vanuit Leuven, neem je de Naamsesteenweg (N25) en dan de E411 (Brussel-Namen).
  • Verlaat de autostrade via afrit 20 (Achêne) en volg de richting Philippeville (N97).
  • Neem na ±15 km in Onhaye links de N936 richting Givet. Vanaf Hastière wordt dit de N96 en volg je de Maas.
  • Neem in Heer-Agimont, juist voor de grens, rechts de N908, richting Philippeville.
  • Na 3 km kom je aan de N40. Neem rechts (steeds richting Philippeville) en na ±5 km terug rechts naar Vodelée (2 km).
  • Na ±800 m is er links de weg naar de steengroeve.

Openingsuren: Er kan gedoken worden op zaterdag van 13 tot 16 uur en zondag van 10 tot 12 en van 13 tot 16 uur mits voorafgaande reservatie via hun website: klik op RESERVATION carrière Vodeléé (Word document). Voor een duik betaal je €4,00. Bij een clubduik moet minstens een 1* Instructeur aanwezig zijn. Vergeet je duikboekje en CMAS-kaartje niet.

Veiligheid: De eerste hulppost vlak over het cafetaria is zeer goed uitgerust met zuurstof en verstelbare tafel. Eerste hulp materiaal en noodzakelijke geneesmiddelen zijn ter beschikkining van geneesheren. Elke club moet een zuurstoffles meebrengen.

Vulstation: Het centrum heeft twee compressoren met een capaciteit van 26 m3. Bezoekers kunnen hun geldig gekeurde flessen laten vullen voor €3,00 maar hou er rekening mee dat vullen niet kan gegarandeerd worden vlak vóór een tweede duik.

Diversen: Er zijn verwarmde kleedkamers, gescheiden voor mannen en vrouwen. In de cafetaria kunnen warme dranken en fijne Belgische bieren van hoge gisting aan democratische prijzen bekomen worden. Voor de hongerigen zijn er soep, warme hapjes en taart (zolang de voorraad sterkt). Picknick en barbecuen is toegestaan. Het centrum heeft een parkeerterrein voor 150 wagens. Het is ten strengste verboden te parkeren langs de toegangswegen en vóór de afsluiting van de steengroeve. Wagens van overtreders worden door de politie weggesleept.

Meer bijzonderheden en foto's op de sites van de CAS, Duiken in België en Funny Diving.


 

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.