Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

Vodecée

Nabij Philippeville bevindt zich het gehuchtje Vodecée, daar vind je naast Vodelée en La Roche Fontaine een derde onder de duikers geliefde steengroeve. Deze steengroeve wordt ook wel Carrière de la Croisette genoemd. Het gaat om een vroegere ontginning van rood marmer.

La Croisette is een kleine steengroeve met een oppervlakte van slechts 4500 m² (90x50m) en wordt ingesloten door zijn loodrechte wanden. Het diepste punt ligt rond de 32 meter, het waterpeil hangt sterk samen met de regenval van de voorbije dagen. Er liggen heel wat objecten in het water die daar achtergelaten werden door de arbeiders van de steengroeve, zo vind je er rails, een wc, gereedschap, schuilhokjes... In de scheuren en holten van de wand bevinden zich nog kleinere, daar geplaatste objecten, als een Mariabeeld, een spiegel en er zijn hier en daar opschriften op de wand geplaatst. Links vooraan aan de vroegere ingang, bevindt zich een net (gemarkeerd), hier kan je vaak heel wat vis zien.

Om het water te bereiken dien je via een kleine zandweggetje af te dalen tot op een platform van waar je met een commandosprong het water in kan gaan. Onder het platform is het al 25 meter diep. De maximale diepte is 30 m.

  

Fauna en flora: De steengroeve van Vodecée herbergt grote scholen karper, vooral in het ondiepe gedeelte aan de cafetaria. Je vindt er ook snoek, baars, meerval, grondel, zeelt, forel, zwanemossels, steur... Hiervoor moet je vooral de ondiepe kanten (boven de 5 meter) afschuimen. Probeer je duik bijvoorbeeld te beëindigen tussen de karpers aan de oude ingang.

Routebeschrijving: Vanuit Leuven neem je richting Charleroi. Op de ring rond Charleroi, R3, neem je de afrit richting Philippeville (uitrit 8), volg de N40 tot in Philippeville, vanaf daar volg je richting Givet. Rechtdoor gedurende 850 m, dan rechtsaf in de Rue de la Calamine (150m), daarna linksaf in de Rue Fontaine d'Ognet (730m) op de linkerzijde merk je een alleenstaande hoeve op, waar een pijl naar het containerpark aangegeven staat. Volg deze pijl, na ongeveer een halve kilometer kom je uit op de parking van de steengroeve.

Adres: Rue de Merlemont, Vodecée.

Accommodatie: De steengroeve heeft een ruime parking, kleedkamers, een cafetaria en een vulstation.

Openingsuren
-Donderdag van 19 tot 22.30 uur (in februari en maart 2009 enkel open op 19/2 en 19/3).
-Zaterdag van 14 tot 17.30 uur.
-Zondag van 10 tot 13.30 uur.

Te water telkens een half uur na opening.

Reglement en openingstijden: http://www.croisette.be/.

Kostprijs: 3,50 euro.

Meer info op Duiken in België.

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.