Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

La Roche Fontaine

Het "Centre de Plongée Jean Focant" in La Roche Fontaine, is door onze duikers minder gekend. Het is een steengroeve gelegen in de buurt van Franchimont, een deelgemeente van Philippeville op ongeveer 1.15 uur van Leuven en is gekend vanwege zijn prachtig gekleurde rode marmer die men kan aanschouwen langs de wand van de diepste put. Vertrekkende vanaf een ondiep met stenen bezaaid platform (met dieptes tussen 3 en 6 meter, afhankelijk van de waterstand), komt men na ongeveer 30 meter in westelijke richting gedoken te hebben, aan verschillende steile wanden, die naar plateaus met dieptes van 22, 26, 36, 40, 48 en 52 meter leiden. De overgangen tussen de verschillende dieptes zijn gescheiden door loodrechte wanden. De maximum diepte die men in deze steengroeve kan bereiken is 53 meter (achteraan links in de hoek). Vergeet echter niet dat het volgens het veiligheidsreglement Nelos verboden is dieper dan 40 meter te duiken in steengroeven.

Reisroute: (±120 km)

 • Vanuit Leuven neem je de E40 richting Brussel.
 • Aan de grote Brusselse ring neem je richting Charleroi.
 • In Ittre neem je de E19 richting Paris/Charleroi.
 • Voorbij Nivelles neem je de A54 richting Charleroi.
 • Aan de kruising met de E42 neem je de richting Namur.
 • Neem voorbij Gosselies Nord de ring R3 rond Charleroi, die je verlaat via afrit 8.
 • Volg nu de N5 tot ter hoogte van Philippeville.
 • Neem daar de N40, dan de N97 (omleiding Philippeville) en terug de N40.
 • Vervolgens richting Givet.
 • In Villers le Gambon sla je linksaf naar Franchimont ±1 km.
Een alternatieve reisweg is deze voor Vodelée. Inplaats van af te slaan naar Vodelée blijf je de richting Philippeville volgen tot je rechts een wegwijzer naar Franchimont ziet.

Fauna: Er zitten verschillende vissen, zoals karpers. Ook rivierkreeftjes, kleine huisjesslakken, verscheidene zoetwatermossels en larven komt men er tegen.

Bezienswaardigheden: Een complete kraan (boortoren), voorzien van boorkop is gelegen op 20 meter. De lengte van de kraanarm, die zich boven het wateroppervlak bevindt is 45 meter. De stuurcabine van de kraan vindt met terug op 4 meter diepte. Er werd een in 1929 gebouwde sleepboot van 10 meter afgezonken. Om de steengroeve nog aantrekkelijker te maken werd er ook een zeilboot geplaatst en een schroef. Verder vinden we nog een gondel, die gebruikt werd om te kunnen afdalen naar de bodem van de steengroeve, en overblijfselen van de vroegere exploitatie zoals verscheidene gereedschappen en poulies. Zelfs de barak, waar de werklieden hun boterhammen verorberden, staat er nog.

Het vulstation is uitgerust met compressor van 47 m3 / uur en bufferflessen van 300 bar. Het vullen van gekeurde flessen kan zelfs als men niet ter plaatse komt duiken. Prijs van een vulling is €2,50 ongeacht de inhoud.

Openingsuren:

 • Donderdag (alleen van 1 mei tot 31 oktober) van 19 tot 24 uur ( te water van 19 tot 20 uur).
 • Zaterdag van 14 tot 18 uur ( te water van 14 tot 16 uur).
 • Zondag van 10 tot 18 uur ( te water van 10 tot 16 uur).
Een duik kost €3,50. Tweede duik tijdens dezelfde dag is €2,00. Nachtduiken (rond middernacht) zijn mogelijk mits reservatie. De steengroeve is telefonisch te bereiken op het nummer 071/66.81.11.

Veiligheid: De eerste hulppost aan het cafetaria is goed uitgerust met zuurstof, telefoon, verstelbare tafel, compleet eerste hulp materiaal en alle noodzakelijke geneesmiddelen. Voor evacuatie kan men terecht in het dichtsbijgelegen "Hopital Civil de Charleroi" tel: 071/23.23.23. Om te weten wie er zich in het water bevindt, dienen de duikboekjes afgegeven te worden. Ook het CMAS-kaartje is vereist.

Diversen: Verwarmde kleedkamers, gescheiden voor mannen en vrouwen, zijn ter beschikking. Na de duik kan men in de aangename taverne warme dranken of fijne Belgische bieren nuttigen. Ook hapjes en steak frites zijn er te bekomen. Pik-nik is toegestaan. Een barbecue staat ter beschikking. De dranken moet men wel aan de bar bestellen.

Meer uitgebreide informatie op de sites van La Roche Fontaine en Duiken in België.

Met dank aan The Seamasters

De dieptes op het plannetje zijn berekend aan de hand van een rapport over de steenwinningen, voordat de steengroeve onderliep en dien je te verhogen met ongeveer 3 meter (afhankelijk van de waterstand).

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.