Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

Recreatiedomein Zilvermeer, Mol

Dit provinciaal domein gelegen op het grondgebied van de gemeente Mol is een mooi stukje natuur. Diverse meren zijn ontstaan na zandwinning voor de toenmalige glasindustrie. Het domein Zilvermeer is opengesteld voor dagrecreatie. Men kan er wandelen en verschillende watersporten beoefen zoals zwemmen, zeilen, surfen, vissen, roeien en duiken. Enkel het meer grenzend aan de grote baan mag door duikers gebruikt worden. Deze plas wordt gedeeld met surfers en zeilers, maar je hebt er zelden last van. Voor niet-duikers is er een apart strand om te zonnen en te zwemmen.

Reisweg: Het Zilvermeer is gelegen op ± 60 km van Leuven.

  • Neem de E314 (A2) tot de afrit Aarschot.
  • Op het einde van de afrit neem je links de N223 richting Aarschot, die uitloopt op de de ring rond Aarschot. Volg deze tot aan het rond punt en daar ga je rechts.
  • Na ±1 km kom je op een T baan, daar neem je links de N19 richting Geel en blijf deze volgen via Herstelt, Westerlo tot Geel waar je de N71 neemt richting Mol (= Molseweg).
  • Na ±3,5 km gaat de N71 naar rechts. Blijf die volgen richting Mol / Lommel.
  • Ongeveer 1 km na het oversteken van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen kom je aan verkeerslichten op het kruispunt met de N136 waar je links neemt richting Postel. Vanaf hier staat Zilvermeer aangegeven maar volg niet de tekens van de camping!
  • Steek het volgende kruispunt over (rechts ligt het recreatiedomein Sunparks).
  • Neem vervolgens de eerste straat links en na een 750-tal meter ligt de ingang van het Zilvermeer links.

Karakteristieken: Het Zilvermeer (ongeveer 200 bij 300 meteri) is gelegen temidden van een natuurgebied. Er zijn verschillende plaatsen om te water te gaan. Langs de kant van het Restaurant-taverne en de camping is er geen toegang tot het water. De zandbodem daalt zacht glooiend tot -6 meter en is bedekt met een sliblaag die bij elke palmslag opwarrelt. Het zicht is over het algemeen goed, maar kan ook erg tegenvallen op drukke dagen tijdens de weekends. De diepte van het meer variëert overwegend tussen 6 en 9 meter met twee uitschieters tot 15 meter. De plas is dus een ideale duikstek voor de beginnende duiker.

Fauna en flora: Het Zilvermeer was arm aan fauna en flora. Elke poging die in het verleden ondernomen werd om vis uit te zetten (baars, karper, meerval…) was tervergeefs. Veel leven kon er in het Zilvermeer niet gedijen door de te hoge zuurtegraad van het water. Maar recentelijk is daar verandering in gekomen. Met de filosofie ‘als het water zich niet aanpast aan de vissen, kunnen de vissen zich waarschijnlijk wel aanpassen aan het water’, loopt nu al een tijd met succes het integratieproject voor vissen. Vissen worden voor ze vrijgelaten worden gewend gemaakt aan het leven in het zuurdere Zilvermeer water. De eerste exemplaren steur, karper, katvis en baars en de grote tamme koi’s kun je nu al bewonderen en stellen het goed: ze planten zich snel voort. Intussen telt het heldere Zilvermeerwater duizenden vissen!

Bezienswaardigheden: Om de duikstek aantrekkelijker te maken werden er onderwater kunstwerken geplaatst. De nieuwe werken liggen gemarkeerd met enkele rode boeien en zijn verbonden met touwen. De tentoongestelde objecten leunen sterk aan bij het tuinbeelden-genre (trollen, bustes,...) of zijn abstracte knutselwerken van kunstenaars van bij ons. Zo is er bijvoorbeeld een winkelkarretje met een groot oog in, en een warrige tekst erbij over de broer van God in het warenhuis.

Verder liggen er nog verscheidene silo's onder water waar je doorheen kan zwemmen, een duikersklok, een kerstboom en ankerijzers van het platform. Het zilvermeer is dus ook een idiale plas om te leren duiken op kompas.

Openingsuren en kosten: Het domein is het hele jaar open van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang is enkel mogelijk als de kassa open is. De toegangsprijs bedraagt 2 euro in april tot juni en september, 4 euro in juli en augustus en gratis van oktober tot maart. Een jaarabonnement duiken kost 35 euro en verschaft je onbeperkte toegang met een magneetkaart ook buiten de officiële openingsuren. Een herfstabonnement kost 15 euro: meer info.

Veiligheid:
• De duikers staan volledig in voor hun eigen omkadering en veiligheid.
Elke duiker wordt geacht bewust te zijn van de risico's van zijn/haar sporttak en over voldoende ervaring te beschikken.
Elke duiker wordt verondersteld te duiken volgens de Nelos normen en het Nelos veiligheidsreglement in acht te nemen.
• Zuurstof, eerste-hulpmateriaal en telefoon zijn NIET voorhanden. De veiligheid moet verzekerd worden door de duikende groep.

Diversen: Er is een cafetaria, kleedkamers, douches en een vulstation (binnenkort ook muntvulling) in het watersportcentrum Atlantis. Een BBQ staat op het terras ter beschikking. Elders in het domein mag barbecuen enkel mits schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke van het domein. Picnic is toegelaten. De wagens kunnen langs de waterkant geparkeerd worden.

Meer info op de website van het domein, Onderwaterpark voor Schone kunsten, Zilvermeer Mol en Duiken in België.

 

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.