Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

La Gombe

De steengroeve La Gombe is gelegen op een 100 km van Leuven in de buurt van Luik. La Gombe is een gehucht van Esneux en ligt vlak bij de Ourthe. Naast de spoorweg steekt een steile granieten wand uit het water.

Reisweg:

  • Neem vanuit Leuven de E40.
  • Bij het naderen van Luik neem je aan de verkeerswisselaar LIÈGE / NAMUR / SERAING / AÉROPORT DE LIÈGE de A602 richting Liège.
  • Je moet nu een stukje door Luik en hier moet je zorgen op de E25 (route des Ardennes) te geraken richting Bastogne/Luxembourg.
  • Afrit 41 nemen richting Tilff (N633) en vandaar verder naar Esneux.
  • In Esneux aan de stoplichten voor de brug over de Ourthe linksaf slaan tot aan de rotonde.
  • Hier rechtsaf langs het station (aan de linkerkant) en de asfaltweg (Avenue de Station). Uitrijden tot het einde. De spoorwegbaan ligt aan je linkerzijde van de weg.
  • Aan het eind ligt links de steengroeve van La Gombe. Voorbij het hek is er een grote parkeerplaats.
Bezienswaardigheden, fauna en flora: Er loopt een steile trap naar een metalen steiger, vanwaar je in het water kunt springen. Er zijn goede duiktrappen om het water weer te verlaten. Op de steiger staat steeds een veiligheidsduiker klaar in geval van nood. De maximale diepte is 31 meter. In de steengroeve ligt een afgezonken vliegtuig van de Belgische Luchtmacht, een F84. Dit type vliegtuig vliegt nog in diverse derde wereldlanden en speelde een hoofdrol tijdens de Koreaanse oorlog. Dit vliegtuig is een aantal jaren geleden afgezonken op een plateau van 15 m diepte. De cockpit staat open en nodigt u uit om plaats te nemen. In dezelfde hoek staan er nog verschillende bomen onder water. Op de terugweg zwem je langs een zone die aangeplant is met waterpest en afgezet voor duikers. Hier hangt regelmatig een grote snoek van zeker 1,25 meter lengte. Terug bij het ponton ligt op 15 meter diepte een oefenplateau voor afname van proeven. Voorbij het ponton loopt de originele stenen trap van de steengroeve de diepte in. Vlak onder het ponton is een plek waar alle vissen zich verzamelen. Je ziet hier enorme karpers, witte Koi-karpers, scholen met voorns, zeelt, barbeel en een aantal flinke steuren die over de bodem zwemmen. Van hieruit volg je de door de steengroevearbeiders opgetrokken wand. Boven op de hoek staat een wet bell waar je je hoofd kunt insteken en met elkaar kunt praten in de hierin ontstane luchtbel.

De wand langs de spoorweg is het diepste deel van de steengroeve. Hier staat nog een origineel huisje met golfplaten dak en het eindigt in een ondiep grotje. Tegen de wand groeien kleine kolonies zoetwatersponzen en je ziet overal zoetwatermosseltjes op de stenen zitten. Verder liggen er nog een paar bootjes in de steengroeve en vind je hier en daar scherven van amforen die door de leden van CLAS achtergelaten zijn. Op twee plaatsen zijn er grote plastic buizen in de vorm van een L en S geplaatst waar je doorheen kunt zwemmen. Ook staat er een oude graansilo die toegankelijk is aan de onder- en bovenzijde.

Het zicht in La Gombe kan zeer variëren afhankelijk van de regenval. Soms kan je vanaf het wateroppervlak de straaljager zien liggen. Na flinke regenbuien kan het zicht teruglopen tot zo een 5-tal meter.

Openingsuren: Je kunt in La Gombe alleen duiken op zaterdag en zondag vanaf 14 tot 16 uur (laatste duiker in het water). Elke groep dient vergezeld te zijn van een Instructeur, die als verantwoordelijke van de duikclub optreedt. Prijs: 5 euro. Het is mogelijk op zaterdagmorgen in kleine groepjes van maximum 20 personen te duiken na reservering. Zaterdag na 14 uur kan iedereen komen duiken. Reserveren is wel van tevoren nodig. De verantwoordelijke club is CLAS, tel: 04/380.11.32.

Veiligheid: De voorwaarden zijn: de bezoekers moeten beschikken over een erkende Instructeur en in het bezit zijn van een draagbare zuurstofkoffer. Alle duikers dienen medisch gekeurd (CMAS-kaart) en dienen een duikverzekering te bezitten. De bezoekers moeten zich voegen naar het algemene reglement van de steengroeve. Elke groep moet bij het inschrijven een verantwoordelijke aanwijzen voor de veiligheid. Deze staat tijdens de duik in een harnas op het vlot en moet wachten tot de eerste duiker van zijn of haar groep, bovenkomt die deze taak kan overnemen.

Diversen: Bij de steengroeve heeft CLAS haar clubonderkomen in de oude mijngebouwen. Hier is een bar en kantine met maquette van de steengroeve en wat er te zien is. De verwarmde kleedkamers met douches en toiletten zijn er ook in ondergebracht. Er is een ruime parkeerplaats voorzien en vulstation.

Meer bijzonderheden en foto's op de sites van de C.L.A.S, Duiken in België, Funny Diving.

Klik om te vergroten

 

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.