Tegenhanger op de nieuwe website: http://poseidon.be/duikplaatsen

Pas je bookmarks / favorieten aan

Barrage de l'Eau d'Heure

Een twintigtal kilometers ten zuiden van Charleroi, nabij Cerfontaine-Silenrieu, tussen Beaumont en Philippeville bevindt zich het duikcomplex van de Barrage de l' Eau d'Heure. Deze plaats heeft verschillende waterplassen en biedt infrastructuur voor de meeste watersporten:
• Plate Taille: duiken, zeilen, wind-surfen, kayak en vissen vanaf de kant
• Feronval is voor scheeps-modelbouwers en vissers vanaf een bootje
• Eau d'Heure: gemotoriseerde watersporten, waterski, jet-ski en vissen (kant)
• Ry Jaune: vissen vanaf een bootje
• Falemprise: vissen vanaf de kant en ook tennis, fietsparcours en mini-golf
Doorheen gans het domein kan men over tientallen hectaren op afgebakende wegen wandelen en fietsen (ook mountain bike) waardoor deze site ideaal is voor een familiale duikuitstap.

Reisweg (±95km):

  • Vanuit Leuven neem je de N25 richting Namen en vervolgens in Hamme-Mille richting Wavre.
  • Voorbij Grez-Doiceau neem je links, dan rechts de express weg tot aan de N4.
  • Volg deze, richting Namur, tot ter hoogte van Gembloux.
  • Daar neem je rechts de N29 richting Charleroi tot net voorbij Fleurus.
  • Neem hier rechts de E42 richting Mons en na een 3 tal km de ring R3.
  • In Couillet verlaat je de R3 (afrit 8) en neem je de N5 richting Philippeville.
  • Even voorbij Somzée neem je rechts de N978 (Walcourt/Chimay).
  • Sla in Cerfontaine rechts af naar het domein Plate Taille.
Karakteristieken: Langs twee kanten van het meer Plate Taille is een plaats ingericht om te water te gaan. De 30 m zone bevindt zich aan de cafetaria. Een zacht hellende wand, bezaaid met kleine steentjes en boomstronken daalt tot 30 meter. Voor proeven op 30 m is er een draad getrokken, die leidt naar een verhard platform, zodat je niet in de modder moet afduwen. De ervaring leert dat na 3-4 opstijgingen het zicht slecht wordt, zodat men beter van ergens op de helling kan starten waar stenen liggen. De 40 meter zone ligt aan de overzijde van het meer. Kandidaten voor deze diepte moeten de sleutel afhalen bij de sleutelverantwoordelijke en met de wagen de oversteek over de dam maken. Daar bevindt zich een bareel die steeds gesloten is. Naargelang het niveau van de vulling van het meer vind je hier 38 tot 39 meter diepte in de bedding van de vroegere rivier. Bij maximale vulling van het meer kan de de diepte 43 m bedragen aan de voet van de helling. De temperatuur van het water varieert van 4 tot 18°C.

Fauna en flora: Het water van het kunstmatig meer is vrij helder en vaak staat er wat stroming. Het meer herbergt een groot aantal vissen: blankvoorn, baars, snoek, paling en forel. In het voorjaar worden hydroïdpoliepen waargenomen en in het najaar kleine zoetwater kwalletjes (het vrijzwemmend stadium van de hydroïdpoliepen). De stenen op de bodem zijn bedekt met massas zebramosseltjes. Tussen de stenen in de modder, worden zwanemossels aangetroffen. De takken van de resterende boomstronken herbergen rivierkreeftjes, slakken, pissebedden en een moeilijk te definiëren diersoort dat eruit ziet als wollige, doorzichtige platte linten. Zoetwatersponzen zijn eveneens in opmars in dit meer. De plantengroei daarentegen is schaars.

Openingsuren en prijs: Gans het jaar door is het meer toegankelijk voor duikers: zaterdag en zondag van 11 of 14 tot 18 uur. Er kan ook gedoken worden dinsdag en donderdag van 18 tot 20 uur (niet in de winter). (Klik hier voor volledige uurrooster). Er kan enkel gedoken worden wanneer de verantwoordelijke aanwezig is. Een duikdag kost hier €3,00 en er bestaan mogelijkheden om abonnementen te nemen. Alle Instructeurs duiken gratis.

Veiligheid: Er moet in dit meer conform aan de L.I.F.R.A.S. richtlijnen gedoken worden, maar alle duikorganisaties zijn welkom. De duikers staan volledig in voor hun eigen omkadering en veiligheid. Elke bezoekende club moet in het bezit zijn van een zuurstoffles en voorziet een veiligheidsploeg. Duikboekje en CMAS-kaart zijn vereist. Om te weten wie er zich in het water bevindt, dient een inschrijvingsblad van het duikcentrum ingevuld. Er zijn 2 kleine motorboten waarvan 1 steeds voor de lokale veiligheid dient en door de eerst aangekomen club in het water wordt gelaten en door de laatst vertrekkende club uit het water wordt gehaald. Deze boot wordt door een duiker met vaarvergunning (=verplicht) bemand. De tweede boot kan gebruikt worden voor eventuele duiken in de 40 meter zone. Deze boot kan maximaal 4 duikers en een schipper vervoeren. Een telefoon is in het duikcentrum aanwezig. Voor evacuatie kan men zich naar het dichtsbijzijnd hospitaal begeven: Charleroi, Hopital Civil, Tel: 071/32.44.20.

Diversen: Beiden duikplaatsen hebben omkleedruimtes. Het clubhuis bevindt zich aan de zuidkant van het meer en biedt de mogelijkheid een hapje te eten na het duiken. Er is ook een speeltuin voor de kleintjes. Er zijn 2 parkeerruimtes: de gewone parking in de dalweg en een tweede parking op een verhard gedeelte van de hoge weide, waar ook de vestiare staat en het vulstation. De tarieven om te vullen zijn: €3,50 voor een 15 liter fles €2,50 voor een 10 en 12 liter fles. De bonnetjes om te vullen worden aangeschaft aan de toog van het cafetaria. Verder is er mogelijkheid om een BBQ te organiseren, om veiligheidsreden en brandgevaar uitsluitend op het terras van het duikcentrum.

Nog meer info op de website van Lacs de l'Eau d'Heure en Duiken in België. Een camping bevindt zich in omgeving: Domaine le Cheslé in Vogenée.
 

Copyright © v.z.w. Poseidon Leuven. Alle informatie op deze website mag slechts gebruikt worden mits voorafgaandelijke toestemming.