Historiek over het ontstaan van Poseidon

De beginjaren

In de zomer van 1965 kwam Roger Ghyoot, bruin verbrand terug van een zuiderse duikvakantie, een bezoek brengen aan zijn vriend Roger Vanhove op de Chartreuseberg te Holsbeek. Hij vertelde honderduit over zijn duikavonturen, de heldere zee en al het moois dat er te bewonderen viel. Dit wekte de belangstelling van de groep vrienden van Roger Vanhove en ze besloten ook te leren duiken. Eén onder hen, Cornelius Passenier, Corry voor de vrienden, had een zwembad van 10 op 4 m en 1,50 m diep in zijn tuin. Dus de eerste hindernis was overwonnen en de eerste lessen werden gegeven in het zwembad van Corry. Om te leren duiken heb je ook flessen en ontspanners nodig. Ook dat was geen probleem, Roger Ghyoot was toenmalig lid van de duikclub Neptunus in Mechelen en hij zou wel enkele flessen en ontspanners meebrengen. En zo leerden de vrienden onder begeleiding van Roger Ghyoot duiken, want hij was "hoger brevet" en wist dus alles over duiken.

Al snel werd besloten om een echte duikclub op te richten. En zo werd Poseidon geboren op 28 oktober 1965 met Corry Passenier als voorzitter, Jacqueline Geleyns als secretaresse en Roger Vanhove als penningmeester,. Roger G. fungeerde als de eerste duikschoolleider. De Leuvense kunstenaar Theo Humblet vriend van Roger Vanhove en Corry werd aangesproken en hij maakte het ontwerp van het Poseidon logo.

Voor hun echte opleiding tot volwaardige duikers en om hun eerste brevet, het lager brevet, te behalen moesten ze echter naar Mechelen naar de duikclub Neptunus, waar Georges Dib de plak zwaaide. Dat heen en weer gependel naar Mechelen begon door te wegen en in 1966 wensten de vrienden voor hun hobby hun grenzen te verleggen naar een Leuvens zwembad. Hun oog viel op het zwembad aan het Hogeschoolplein. Een aanvraag werd ingediend bij de toenmalige burgemeester en ze kregen toestemming om met 10 duikers in het zwembad te oefenen. Flessen vullen voor de trainingen en buitenwaterduiken was geen sinecure. In het begin werd elke week met een camionette heen en weer naar Mechelen gereden om de flessen te vullen. Elke training begon met flessen uitladen aan de ingang van het zwembad en na de training weer inladen. De leden deden dit zonder morren. Het was dat of geen flessen in het zwembad.

De eerste buitenwaterduik had plaats op 30 oktober 1965 in het Zilvermeer onder het motto als je een fles kunt dragen en eraan ademen, kun je duiken. Er volgden nog veel duiken in het Zilvermeer dat jaar. In mei 1966 werden de duikgrenzen verlegd naar Dongelberg, een nieuwe put, koud, donker en vooral diep! De duiksite werd toen uitgebaat door een Waalse club die resideerde in een aftandse caravan. Voor de pintjes achteraf trok men naar het dorpscafeetje. Hilarische toestanden werden daar opgetekend. Het is algemeen gekend dat duikers een droge lever hebben en voldoende moeten drinken. Een duik in de voormiddag liep regelmatig uit tot in de vooravond.

In januari 1967 trokken enkele leden van Poseidon naar Almadraba (Rosas) in Spanje om een locatie voor een buitenlandse vakantie te verkennen. Deze plaats viel zo goed in de smaak dat in juli de eerste exodus naar Spanje plaats had. Almadraba werd een jaarlijkse traditie voor de zomeruittocht met de vloot van Poseidon.

Wat later opende onze nieuwe voorzitter, Corry Passenier All Sport, een sportwinkel in de Diestsestraat, hij verkocht duikmateriaal en de compressor werd in zijn winkel geïnstalleerd. Vaak moesten we wachten om onze fles te vullen, want de klanten van de winkel gingen voor…

Daarna is de compressor verhuisd naar het glasatelier van Roger Vanhove in de Glasblazerijstraat. De club zocht iemand die gratis het onderhoud van het materiaal wou doen en Roger Oversteyns stak zijn duim omhoog. Sinds 1977 is hij dus materiaalmeester en zorgden we voor het transport ,de navette van duikflessen op en af naar het zwembad.

Om dat gemakkelijker te maken kocht de club een Volkswagen busje en omdat dat 2 zij-deuren had die opengingen, konden er ongeveer 30 duikflessen in.

De flessen konden tijdens het vullen blijven liggen omdat er een soort ‘multi-vulslang’ gemaakt was, zodat er 10 flessen tegelijk konden gevuld worden.

We zijn een jaar of drie in het glasatelier mogen blijven tot we van iemand de toelating kregen om onze compressor in het hok naast de verwarmingsinstallatie onder het zwembad van het Hogeschoolplein te plaatsen. Dat werd ons nieuwe vullokaal en materiaalkot.

Wat later...

In 2005 verhuisden we dan naar onze huidige verblijfplaats; de Sportoase. Op de Philipssite, een voormalige fabrieksterrein werd geopteerd om een sportcomplex te bouwen zodat de terreinen opnieuw integraal deel zouden uitmaken van de stad. Het complex bestaat uit een topsporthal met een toeschouwerscapaciteit van 3.000 personen, een zwembad met 4 bassins, een vechtsportzaal, een danssportzaal, een aantal horecavoorzieningen, een conferentieruimte, een fitnessgedeelte, en alle bijhorende ruimtes. De structuur van de site doet denken aan een Amerikaanse universiteitscampus: grote gebouwen in een groots, groen kader met voet- en fietspaden die de verschillende omliggende wijken met elkaar verbinden. Onder het sportcomplex loopt er een tunnel, die verbindt ondergronds de verschillende gebouwen en de parking. Aan de in- of uitgang van die tunnel bevindt zich ons vullokaal met compressor.

Onze duikschool bestaat dus 50 jaar. Dat we mogen fier zijn op ons feestvarken blijkt al snel als we zijn prestaties voorleggen. Gedurende 50 jaar hebben er zich in onze duikclub 1.820 leden aangesloten van wie er 689 een eerste brevet bij Poseidon haalden. Onder de leidende hand van Tiny, die reeds meer dan 20 jaar verantwoordelijk is voor ons duikonderricht, homologeerde Poseidon sinds 1996 maar liefst 1.263 brevetten. Enkele grove rekensommen en je weet dat hiervoor 4.000 zwembadlessen, 2.600 clubduiken, 250 examens en meer dan 10.000 buitenproeven / doopduiken nodig waren. Er werden minstens 100 clubweekends en 50 clubreizen georganiseerd. Er werden 160.000 pintjes en 3.000 flessen wijn gedronken om de droge lucht van de 102.000 gevulde flessen door te spoelen.

Op 28 oktober 2015 vierde duikclub Poseidon zijn 50-jarig jubileum. Tot op vandaag heeft Poseidon dezelfde missie: liefhebbers van de onderwaterwereld opleiden tot goed geschoolde en veilige duikers in een warme clubomgeving waarin iedereen zich thuisvoelt. Behalve wekelijkse zwembadlessen en duiken in open water organiseert de club tal van andere activiteiten zoals clubweekends, duikreizen, filmavonden, clubetentjes...

Hoewel onze club in 2015 50 jaar oud is geworden, is hij meer dan ooit springlevend. Ter gelegenheid van onze verjaardag organiseerden we een feestelijke receptie in januari 2015 in de Wandelzaal van het Stadhuis van Leuven. Mevrouw Els Van Hoof, schepen van sport heeft ons er gastvrij ontvangen en onze huidige voorzitter Koen Van Orshaegen en Roger Vanhove, erevoorzitter-stichter hielden er een korte toespraak, dit werd gevolgd door een receptie. Sante !

© Daniel Decort voor alle foto's op deze pagina